Noah Hawley:Zuhanás ​előtt [Értékelés]

Sziasztok! A mai napon Noah Hawley:Zuhanás előtt című könyvéről olvashatjátok a véleményemet! Köszönöm a kiadónak,hogy elolvashattam!


Fülszöveg:
Egy ​ködös nyári éjszakán magánrepülőgép száll fel az Egyesült Államok keleti partvidékéhez tartozó Martha’s Vineyard-szigetről New York felé, fedélzetén tizenegy utassal.

Tízen a felső tízezer tagjai, a tizenegyedik egy nem túl jelentős festő. Tizenhat perccel az indulás után a gép az óceánba zuhan. A katasztrófát ketten élik túl: Scott Burroughs, a festő és a gépen utazó médiamogul négyéves kisfia. Burroughsnak sikerül a lehetetlen: partra úszik a gyerekkel. Ott aztán belekerül a nyomozás és a médiahisztéria kettős forgatagába. De vajon véletlenül zuhant-e le a gép? Vagy a befolyásos embereket szándékosan gyilkolta meg valaki?

Noah Hawley thrillere napok alatt felkerült a sikerlistákra. A történet nem csak az olvasók, de a kritikusok közt is egyöntetű sikert aratott, mert a szenvedélyes összecsapások nagy gonddal és alapossággal megrajzolt szereplők között zajlanak le. A könyv letehetetlenül izgalmas.

A szerzőt milliók ismerik szerte a világon, Ő a több földrészen is rendkívüli sikert aratott Fargo filmsorozat sokszorosan díjnyertes írója. Díjai közt ott az Emmy és a Golden Globe díjak. A zuhanás előtt filmjogait a Sony Pictures vásárolta meg.

Könyvről:
Kiadó:21.Század
Kiadási Év:2016
Oldalszám:400

Értékelés:

A történet központja egy repülőgép-szerencsétlenség. De  nem csak  erről szó a könyv. Ennél sokkal összetettebb gondolatokat közöl.
A lezuhant gépen utazik  David Bateman aki  egy  média birodalom vezetője, felesége Margaret, gyermekeik Rachel és  David.  Velük utaznak barátjaik a pénzügyi mágus  Ben Kipling és felesége Sarah. És vendégként -Margaret meghívására  Scott  Borrought, a festő is az utazás ezen gyorsabb változatát válassza. New York lett volna az uticél. Alig félórás út. De valami történik és a gép 16 perccel a felszállás után lezuhan.
Scottnak szerencséje van és nem hal meg a gép becsapódásakor, mellette kíváló úszó is így elindul a partnak vélt irányba, amikor meghallja, hogy még valaki élve maradt. A négyéves kisfiú is víz fölé kerül. Ketten maradtak , Scott elindul a part felé küzködve a hullámokkal, a félelemmel, hogy bármikor cápa vacsorájává válhatnak. Hihetetlen, de sikerül nekik partot érniük.  A festőt hőssé avatja a közvélemény, mindenki Őt akarja látni, de ő nem mutatkozik .Nem akarja ezt az egészet. És akkor a halott médiacsászár emberei támadásba kezdenek. Minden létező eszközzel támadják a művészt a legaljasabb módon kutakodnak utána, bevetve minden legális és illegális eszközt. Közben semmi mással nem törődve , csak a szenzációval. És számomra ettől lett sokkal több ez a könyv más, mint egy repülőgép lezuhanásának története. Mert a vizsgálat tartama alatt megismerjük valamennyi szereplő életét, utolsó napjait. Láthatjuk mennyire apró véletleneken múlik mindannyiunk élete és mennyire ki vagyunk  szolgáltatva emberek szeszélyeinek. És hogy milyen mocskos tud lenni a média. Ahogy felemel, úgy a mélybe is taszít, ha úgy tartja kedve. De legalábbis  megpróbálja azt.
Persze nem mindenki ilyen aljas, hiszen az  életben is több a jó ember.  Vannak segítókész ismeretlenek mert aki segített illetve jószándékkal fordult Scott felé, mind általa addig alig, vagy egyáltalán nem ismert  ember volt. Legyen az a  mecénás hölgy, vagy a vizsgálatot vezető Gus .  Nagyon nagyon jók a jellemrajzok ! Mindenkit remekül leír az író és bár csak pár oldal némelyikük élete, a lényeget megtudjuk valamennyiükről.
Főként ez tetszett és az író által közölt gondolatok az emberi kapcsolatokról. És azok változásairól. Rendkívül szimpatikus volt az egész. És elgondolkodtató. Egyébként én nem sorolnám a  thrillerek közé. Szerintem nem az. Szerintem egy remekül megírt jellemrajz rólunk emberekről és a világunkról.
Köszönöm 21.század ismét a nagyszerú könyv elolvasásának lehetőségét!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ilyen volt Shawn Mendesre tombolni /Avagy a 2018-as Sziget/

BubbleBook unboxing!

MybooKz UNBOXING