Interjú:Lakatos Levente gondolatai az illegális könyv letöltésekről

Sziasztok! Ma egy interjút olvashattok Lakatos Leventével aki az illegális könyv letöltésekről fog beszélni. Levente könyveit IDE kattintva tudjátok megvenni.

Mi a véleményed az illegális könyv letöltésről?

Azt hiszem, hogy a legtöbb illegális könyvletöltő azt sem tudja, hogy amit csinál, az nincsen rendjén. Sokan legalábbis meglepődnek, ha rájönnek: attól, hogy egy könyv digitális formában is megjelenik, még nem ingyenes. Hogy is lehetne az? Egy könyv legalább egy író munkája, ő azzal dolgozott. A kiadói háttérről már nem is beszélve. A világon senki nem dolgozik ingyen, hiszen a pénzből veszünk ennivalót és senki nem tűri, ha ellopják a munkáját. Az írók az esetek nagy részében eladás után kapják a jogdíjukat, tehát minden egyes illegálisan olvasott könyv koporsószegként értelmezhető. Ha szereted az írót, de illegálisan olvasod, például azt kockáztatod, hogy a kiadó a csökkenő eladások miatt nem fogja a következő könyvét megjelentetni. Illetve könnyen megeshet, hogy a kedvelt szerző befejezi az írói tevékenységét, mert mondjuk plusz munkát kell vállalnia és nem marad ideje az alkotásra – csak azért, mert tömegesen olvasták illegálisan. Lássunk egy kicsit tovább annál, hogy megnyomjuk a letöltés gombot…
Természetesen vannak kivételek, amikor a szerző vagy a kiadó reklámcélból abszolút ingyenessé teszi egy-egy könyv beszerzését, de azok is általában a saját holnapról vagy hivatalos e-könyv áruházakból szerezhetőek be. Az én weboldalamon is vannak ingyenesen olvasható tartalmak, sőt volt olyan időszak, amikor a Bomlás című regényemet néhány száz forintért lehetett e-könyvben megvásárolni.
A kérdéshez visszatérve a nagyobb gond azokkal van és a törvény is azokkal szemben lép fel, akik felületet biztosítanak a kalóz könyv feltöltésekhez, valamint azokkal, akik feltöltenek tartalmakat. Logikus: a letöltés csak akkor valósulhat meg, ha valaki feltölti előtte a tartalmat.

2. Nemrég töröltettél egy PDF-el foglalkozó Facebook csoportot. Hogyan láttad meg a csoportot, esetleg valaki szólt erről?

Több hasonló csoporthoz csatlakoztam azért, hogy figyeljem a tartalmaimat és töröltessem azokat. Az említett PDF csoportban is ez történt, a zárt csoport tagja voltam, majd egy igazán baráti hangulatú posztban nyilvánosan megkértem az admint, hogy tüntessék el a frissen feltöltött könyveimet. Őszinte leszek, én nem vagyok egy kimondott igazság harcos, a fent említett bejegyzésemben is leírtam, hogy felőlem töltögethetnek kedvükre – azt gondolom, hogy minden írónak és kiadónak saját magát kell megvédenie –, de én ehhez a saját írásaimmal nem járulok hozzá. Tehát sem a kiadóm, sem pedig én nem adtam felhatalmazást arra, hogy a regényeimet bárki a csoportba felöltse, innentől fogja ez szerzői jogsértés, egyszerű meglopás. Természetesen kommentben a támogatók mellett jöttek a szokásos fanyalgók, egy idő után le is zártam a hozzászólási lehetőségeket, mert az összes kifogást, indokot és a vagdalkozást ismerem. Én ebben a kérdésben meggyőzhetetlen vagyok – azt hiszem, hogy azon kevés szerzők közé tartozom, akik abszolút belevonják az írói karrierjükbe az online világot: külön e-könyv sorozatot indítottam, ingyenes előzménynovellákat teszek közzé, stb…
Az egész ügy este robbant ki, az adminok nem reagáltak, majd amikor másnap reggel ránéztem a csoportra, azzal kellett szembesülnöm, hogy kipöcköltek onnan és letiltottak. Ezt ugyebár csak admin tudja megtenni. Nekem is van egy zárt olvasói csoportom, ott rögtön jelezték, hogy a PDF-es banda él és virul, ráadásul a könyveimet sem törölték le. Azt hiszem, hogy erre a viselkedésre nincsenek szavak. Felhívod valaki figyelmét arra, hogy visszaél a szerzői jogaiddal, majd az ő reakciója erre az, hogy kitilt a csoportból… Ezzel elvetették a sulykot. Annyira öntelt, pökhendi és a másik semmibe vételét jelző viselkedés, hogy valamit lépnem kellett rá.

3. Hogyan sikerült a csoportot töltetni? Az admin megértő volt?

Írtam az egyik adminnak levelet, hogy mivel nem ment szép szóval az együttműködés, jelentem a csoportot a Facebooknak. Erre ő megijedt gyorsan letörölte a könyveimet, de akkor már elküldtem a bejelentő levelet. A Facebooknak a szerzői jog az egyik legfontosabb. Ők egyébként nem törölnek csoportokat csak úgy, igyekeznek barátságosan kezeltetni a vitás helyzeteket. Először azt kérik, hogy a két fél kíséreljen meg személyesen megállapodni, ezt megpróbáltam, aminek az eredménye a kitiltás volt. Ha a barátságos hangnem sikertelen, a kifogásolt PDF-ek linkjeit lehet bejelenteni, azokat az adminok feje felett átnyúlva törlik a rendszerből. Ám az ominózus csoport adminjai rejtetté tették a közösségüket, esélyem sem volt a kifogásolt fájlok linkjeit kimásolni. A helyzetet leírtam a Facebooknak, a teljesen elzárkózó viselkedés következményeként törölték a csoportot – tehát az arrogáns adminok maguknak intézték el a csoportjuk törlését. Ha együttműködnek, a csoportjuk még ma is állna.
Ha valaki hasonló PDF-es csoport alapítására adja a fejét, számítson a szerzők és a kiadók megkereséseire – hiszen törvényt sért azzal, hogy felületet biztosít a felöltés-letöltésre. Ez büntethető, de nyilván az embernek nem célja másokat meghurcoltatni. Ám, ha egy csoport adminja nem tesz eleget a szerzői jogi követeléseknek, tehát továbbra is törvényt sért, minimum arra számíthat, hogy a csoportját letörli a Facebook – legyen ott bármennyi ember. Illetve az, hogy egy PDF csoport zárt vagy titkos és nem enged be írókat vagy kiadói munkatársakat, semmire nem megoldás. Higgyétek el, egy írónak a lelkiismeretes olvasói jelzik, ha különböző csoportokban feltűnik a könyve – egy titkos csoporthoz pedig meg sem tudom kísérelni a csatlakozást, képtelen vagyok tehát barátságos hangnemben intézni a kérdést, jobb híján azonnal jelentenem kell. Az én példám legyen precedens értékű: az együttműködéstől elzárkózó, zárt és titkos csoportokat szinte rögtön törli a Facebook.

4. Mi a tapasztalatod a többi magyar szerzővel? Mennyire foglalkoznak a kérdéssel?

Sokan arra várnak, hogy a kiadójuk cselekedjen helyettük, de erre szerintem ma még egyetlen kiadónál sincsen emberi erőforrás. Az egyik nagyobb kiadó vezetője ott van a legtöbb PDF-es csoportban, tele van a könyveivel az internet, mégsem mer szót emelni. Gondolom fél a reakcióktól. Ez rendben is lenne, ha csak az ő zsebéből vennék ki a pénzt, de ezáltal a szerzői is hagyja megkárosítani. Őszintén szólva szívből sajnálom a szerzőit. Így, hát az írónak saját magának – vagy az ügyvédjének – kell kiállnia az igazáért, akkor is, ha több fröcsögő kommentet kapnak válaszul. Ez ezzel jár, értem én, hogy a legtöbb szerző szelídebb alkat nálam, de a konfliktuskerüléssel semmi nem oldódik meg. Sajnos sok író nincsen tisztában a jogaival, illetve azok érvényesítésével. Bízom abban, hogy a fentebb leírt esettanulmány segít abban, hogy minél kevesebb hazai írót károsítsanak meg az illegális letöltésekkel. Hiszen egyszerű a képlet: vagy az admin töröl vagy a Facebook.

5. Szerinted hogyan lehetne lehetne megakadályozni, hogy ne legyen még több PDF csoport? Vagy, hogy egyáltalán ne legyen,esetleg, hogy csökkenjen a számuk?

Azt hiszem, az adminoknak szembesülniük kell azzal, hogy amit tesznek, törvénybe ütköző. Az illegális letöltőknek pedig magukba kellene szállniuk, mielőtt megrövidítik a kedvenc szerzőjüket. Mivel egyik sem elvárható, a kiadóknak és szerzőknek kellene összefogniuk, esetleg egy jogvédő képviseletet kell alapítani. Ne legyenek illúzióink, sajnos nem hiszem, hogy ez a közeljövőben megtörténik, nem marad más, mint az egyéni érdekképviselet.
Mindezek mellett arról is szót kell ejteni, hogy míg a papírkönyv ÁFA tartalmat 5%, addig az e-könyvé 27%. Sokan háborognak azon, hogy a legálisan elérhető e-könyvek drágák – hát ez főleg az adó miatt van, ezen sem a szidott kiadók, sem pedig az szerzők nem tudnak csökkenteni.
Én egyébként kifejezetten szeretek e-könyv olvasót használni, amióta megvan a Kindle-öm nem is nagyon olvastam papírkönyvet. Nincs is fétisem a papír iránt, nem arra ösztönzöm az embereket, hogy papírkönyvet vásároljanak – hanem arra, hogy kulturáltan fogyasszanak elektronikus
tartalmakat.


Köszönöm,hogy elolvastátok!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ilyen volt Shawn Mendesre tombolni /Avagy a 2018-as Sziget/

BubbleBook unboxing!

MybooKz UNBOXING