Ugrás a fő tartalomra

Írónők véleménye a PDF könyvekről

Sziasztok! Ebben a bejegyzésben kicsit kifejteném a véleményemet az illegális könyv letöltésekről illetve 4 írónő véleményét szintén elolvashatjátok!  Nem ez lesz az egyetlen ilyen témájú bejegyzés hamarosan hozom a 2.kört! :)

Véleményem:

Én teljes mértékben elítélem a pdf  könyveket hiszen egy író nem azért dolgozik,hogy a könyveit ingyen feltegyék a netre,hogy bárki elolvassa.Persze én azt is megértem ha valaki nem tudja megvenni az adott könyvet,de ebben az esetben ott van a könyvtár. Szerintem marhára nem esik jól az íróknak,hogy valaki csak úgy feltölti ingyen a könyvüket. Valamint a pdf könyvek sértik a szerzői jogokat hiszen elvileg nem lehetne terjeszteni. És vannak olyan esetek is,hogy kiadják egy sorozat 1 részét,de nem folytatják pedig nagy rá az érdeklődés.Ez azért van mert egy csomóan nem veszik a könyvet inkább letöltik. Szóval szerintem nem érdemes pdf könyvet olvasni. :) A feltöltés pedig büntetendő. :)

ÍRÓK véleménye:

Zakály Viktória:Van e-book olvasóm és szeretem is használni, főleg, ha utazok és én elég sokat utazok, mert könnyebb tartani a kézben, mint egy vaskos könyvet. Viszont a könyveket soha sem fogom teljesen lecserélni a technika legújabb vívmányaira, mert az e-booknak nincsen finom, új könyv illata, nem lehet bele könyvjelzőt tenni és lapozgatni. Tehát az e-bookok ellen nincs kifogásom.Az illegális könyvfeltöltést elítélem, hiszen ez az, ami ellehetetleníti a mai magyar írókat. Egy idő után majd az olvasók is rájönnek, hogy írók és könyvek tűnnek el a süllyesztőben, mert nem volt elég jó a fogyásuk. Csábító, hogy az ember ingyen le tudja tölteni és azt gondolja, nem az az egyen múlik az író léte, de sok kicsi sokra megy. 
Tudom, hogy van, ahol fel van töltve a regényem, zavar is a dolog. Remélem, hogy ha valaki le is tölti és úgy olvassa el először, utána megvásárolja a könyvet is. 





Fejős Éva:Szerencsére elég jó az e-könyv eladásom, ami azt is jelzi, hogy olvasói igény van az igényesen elkészített e-könyvekre. A hamisítással nem lehet mit tenni, de azt gondolom, aki pdf-et meg ilyen-olyan hamisítványokat tölt le olvasmánynak a netről, az esetenként nem is áldozna pénzt könyvvásárlásra. De nekem nem kevés olyan olvasóm van, aki először ilyen illegális kalózmásolatban találkozott valamelyik regényemmel, és utána nemcsak legális és jó minőségű e-könyvben vette meg a könyveimet, hanem nyomtatott formában is gyűjteni kezdte őket. Egy lány írt: első olvasmánya tőlem a Nápolyi vakáció, imádja, de hogyhogy olyan kurtán-furcsán ért véget? Levelezni kezdtünk és kiderült, hogy egy vacak pdf-et töltött le a netről, ami előbb ért véget, mint a történet... Amikor rájött, bement egy könyvesboltba, és megvette nyomtatásban több másik regényemmel együtt. Később írt, hogy egész más élményt adott neki így a történet, azóta a webshopomból vásárol e-könyvet és nyomtatottat is.



R.Kelényi Angelika.Az illegális letöltés lopás. Büntetőjogi kategória. Tisztában vagyok vele, hogy ezt az emberek nagy többsége nem így gondolja, hisz amivel nem lehet, vagy nagyon nehéz lebukni, amit nehéz büntetni, azt nem érzik eltulajdonításnak. A szellemi termék pedig ugyanolyan árucikk, mint mondjuk a mobiltelefon. Valaki befektette az idejét,fantáziáját, az energiáját, de facto a pénzét (kiadó), hogy ez a könyv létrejöjjön, és aki letölti, ahelyett, hogy megvásárolná, megkárosítja azokat, akik dolgoztak vele. Azt is tudom, hogy drága a könyv, de ha azt kérdezed, hogy lopásnak tartja-e valaki azt, ha egy ember elcsen a könyvesboltból egy könyvet, akkor mindenki bólogatni fog. Na. Az illegális letöltés épp ilyen, csak a tolvajt nehéz elkapni.



On Sai:Szerintem egy rosszabb dolog van annál, ha lopják az ember könyvét. Az, ha nem lopják Amikor kijött az első könyvem nagyon vicces élmény volt, hogy az egyik Vörös pöttyös írónk panaszkodott, fent van fájlcserélőn a regénye. Megnézte az enyémet is, de az nem volt fent. Hát, szíven ütött a dolog... még csak el se lopták?
Aztán persze sikeres lett a kötet, és le se lehet kaparni a netről. Pár évvel később más ütött szíven. A könyvem későn került a könyvesboltokba, szinte közvetlenül karácsony előtt, és pillanatok alatt feltették a netre. Mi történt? A fogyása fele annyi lett, mint az első kötetnek. Nagyon szorongtam, hogy leállítják a sorozatot. Kevesen tudjátok, hogy a könyv ijesztően szezonális termék, vagyis sok esetben az első három hónapban kell teljesítenie, visszahoznia legalább a gyártási költséget, mert utána jönnek az új könyvek, a régieket elpakolják a könyvesboltokban, megfeledkeznek róla az újságok, weboldalak, bloggerek és a kötet raktárak mélyén porosodik. A kiadómnak egy szava sem volt, hál Istennek, de nem minden írós kolléga ilyen szerencsés más kiadóknál. Sok helyen azt mondják, figyelj, jól írsz, de erre nincs kereslet, többé nem várunk ilyen regényt tőled, írj inkább xy témában. Ha igazán szeretitek az írásaimat, arra kérlek, az első 2-3 hónapban ne tegyétek a netre, illetve kérjétek meg a feltöltőket, hogy kicsit halasszák. Ez hatalmas segítség lenne. A napokban jelenik meg a Szivárgó sötétség sorozat 2,5. része, a Szürke szobák, és izgulok, hogy ne nyírja ki a indulást semmilyen lelkes netes feltöltő, aki még csak nem is érti ennek a súlyát. Ha pedig a régebbi írásaimat pdf-ben olvastátok, és beleszerettetek, akkor ha tehetitek, vegyétek meg a papírt. A kiadóknál a számadatok a döntők, nekem pedig akkor van szabad kezem, akkor írhatok bármilyen agyatlan és vidám dolgot, ha az olvasók követnek. Márpedig a legjobb dolgok az író öröméből születnek.




Köszönöm,hogy elolvastatátok ezt a bejegyzést!









Megjegyzések

  1. Azért sok esetben kétélű a dolog. Egyes könyvek meg sincsenek a vidéki könyvtárakban és be sem hajlandóak szerezni, és amikor utoljára könyvtárban jártam, akkor egy féléves tagsági díj 1000-2000 forint volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Könyvtárközi kölcsönzéssel ezt ki szokták küszöbölni :)

      Törlés
    2. Na igen, de a könyvtárközi kölcsönzés nem ingyen van, minimum a postázást fizetni kell, de inkább többet... Ha nincs pénze a papír alapú könyvre valakinek akkor ugyan honnan lesz pénze a könyvtárközire? Mondom ezt úgy, hogy én nem szeretem a gépről való olvasást, de egyetemistaként nagyon jól tudom, hogy néha akármennyire szeretnénk is nincsen más megoldás!

      Törlés
  2. A Calderon első kötetét még pdf-ben olvastam, aztán berendeltem mind az öt könyvét On Sainak. A harmadik könyv életemben, amin hangosan nevettem!
    A könyvtárközi kölcsönzés kissé nehézkes, heteket vártam egy sorozat 1. kötetére, ma megkaptam a harmadikat. :(

    VálaszTörlés
  3. Negativ reklam is reklam. :) Szinte kivetel nelkul barmelyik megoszto oldalon, es torrent oldalon be lehet jelenteni szerzoi jogi panaszt. Keresre eltavolitjak a tartalmat, tiltolistara veszik, es figyelnek, hogy ne keruljon fel tobbe. Egy szemfulesebb kiado pillanatok alatt ledaralna az osszes ingyenes konyvet a netrol, ami serti a jogait. De miert nem tetszik? Az ingyen reklam miatt. Minel tobb erdeklodo (letolto), annal tobb ingyenes hirdetesi felulet. Es mint tudjuk, a Konyvolykepzo sajnos nem all a helyzet magaslatan, ami a promociot illeti. Facebookbol nem fognak tobb konyvet eladni.

    Illene esetleg mas kiadok peldajat kovetni, akik kepesek a metrokat is teleplakatolni az ujdonsagaikkal. Es mi tortenik? Tobb szazezres eladasok, meg az illegalis letoltesek mellett is.

    Nem feltetlenul a pdf-es konyvek vetozzak meg a magyar irok szabadsagat. Legfokepp az ar, amivel a kiadok dolgoznak boduletes, es 1-2 kiado kivetelevel kb. 0 a promocio, de azert hatalmas javakat varnak. :D

    Ismerek olyan konyvmolyos irot, aki maga oldotta meg a konyve promociojat, mert a kiado kb. semmit nem csinalt. :)

    Vicces ez a bejegyzes, komolyan mosolygasra sarkall. :D

    VálaszTörlés
  4. Lehet azt mondani, hogy vegyünk könyvet, vagy ha arra nincs pénz, akkor e-bookot. Na igen, de ahhoz külön eszköz kell nem? Az se 10 forint... Mert most őszintén, én nem szándékszom tovább rontani a szemem a számítógépen/telefonon való olvasással. És most az illegális könyvek jelenléte azért ilyen jelentős probléma, mert sokkal jobban jelen van az életünkben a technika. Régen is fénymásoltunk könyvet, néha még most is. Még így is gyakran olcsóbb, mint megvenni. Az a probléma, hogy sajnos ma Magyarországon nem olyan az átlagkereset, hogy a kötelező megélhetési dolgok mellett még erre is tudjanak költeni az emberek.
    És igen, ha valakinek nagyon tetszik egy könyv, azt meg fogja venni ilyen vagy olyan formában, hogy az övé legyen. Spórol rá, lemond dolgokról. De ritka az, akinek nem kell trükkökhöz folyamodnia, hogy elolvashasson egy könyvet, amire esetleg "csak" kíváncsi.

    VálaszTörlés
  5. Bevallom, javarészt gépen olvasok, mert cca. 100 könyvből (!) 1-2 éri meg, hogy megvegyem 3-5 ezer forintért. Ami olyan, azt olvasás után megveszem papír alapon könyvesboltban és felteszem a polcomra, de ezeket aztán pár havonta újra elolvasom, olyan jók. On Sai könyvei pl. pont ebbe a kategóriába tartoznak. Tekintve, hogy heti 10-12 könyvet olvasok, egy kisebb állam költségvetésére lenne szükségem, valamint egy futballpályányi polcrendszerre - olyan könyvekért, amik annyit sem érnek, mint a papír, amire nyomják őket. Hogy miért olvasok ennyi "szemetet"? Két gyerekem van, javarészt arra vágyom, hogy szórakozzak, ne kelljen gondolkodni és a vége szó után elfelejthessem. :-) Szóval tessék olyan könyveket írni, amiket hajlandóak megvenni az emberek. :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elle Kennedy:The Deal [Értékelés]

Sziasztok! A mai napon Elle Kennedy:The Deal című könyvéről olvashatjátok a véleményemet! Fülszöveg: A lány egyezséget köt a fősuli rosszfiújával… Hannah Wells végre talált valakit, aki megdobogtatja a szívét. Bár az élet más területein magabiztosan mozog, a szex és a csábítás nem éppen erős oldala. Ha fel akarja hívni magára a kiszemelt srác figyelmét, ki kell lépnie a komfortzónájából, és elérni, hogy észrevegyék …még ha ezért korrepetálnia kell is a hokicsapat idegesítő, gyerekes és beképzelt kapitányát egy álrandiért cserébe. …ami jobban sül el, mint remélte. Garrett Graham egyetlen álma, hogy a diploma után profi hokijátékos legyen, de a zuhanó tanulmányi eredménye miatt mindent elveszíthet, amiért eddig olyan keményen dolgozott. Ha a csapatban maradás ára, hogy segít egy cinikus csajnak féltékennyé tenni egy srácot, hát legyen. De amikor egy váratlan csók életük legvadabb szexébe torkollik, Garrett hirtelen ráébred, hogy a szerep, amit játszik, nem neki való. Most már

Interjú:Lakatos Levente gondolatai az illegális könyv letöltésekről

Sziasztok! Ma egy interjút olvashattok Lakatos Leventével aki az illegális könyv letöltésekről fog beszélni. Levente könyveit IDE  kattintva tudjátok megvenni. Mi a véleményed az illegális könyv letöltésről? Azt hiszem, hogy a legtöbb illegális könyvletöltő azt sem tudja, hogy amit csinál, az nincsen rendjén. Sokan legalábbis meglepődnek, ha rájönnek: attól, hogy egy könyv digitális formában is megjelenik, még nem ingyenes. Hogy is lehetne az? Egy könyv legalább egy író munkája, ő azzal dolgozott. A kiadói háttérről már nem is beszélve. A világon senki nem dolgozik ingyen, hiszen a pénzből veszünk ennivalót és senki nem tűri, ha ellopják a munkáját. Az írók az esetek nagy részében eladás után kapják a jogdíjukat, tehát minden egyes illegálisan olvasott könyv koporsószegként értelmezhető. Ha szereted az írót, de illegálisan olvasod, például azt kockáztatod, hogy a kiadó a csökkenő eladások miatt nem fogja a következő könyvét megjelentetni. Illetve könnyen megeshet, hogy a kedvelt sz

Pharma Hyaluron Volumennövelő ajakápoló - Rosé

Sziasztok! Bizonyára sokan láthattátok az Instagram oldalamon,hogy érkezett a Naturproduktól múlt héten egy különleges ajakápoló. Erről olvashatjátok most a beszámolómat. Az ajakápoló 2 színben kapható, Rose illetve Marsalában. Én a Rosét választottam,hozzám az a szín közelebb áll. Sosem volt még hasonló ajakápolóm,így kíváncsian vártam,hogy mi lesz az eredménye,vagy egyáltalán lesz-e,de szerencsére az utóbbi történt. Naponta 2-szer ajánlott/érdemes felvinni az ajkakra kézzel vagy a szivacsos aplikátor segítségével,de az utóbbi egyszerűbb és praktikusabb. Az ajakápoló feje szivacsos aplikátor,így könnyen fel lehet vinni,a kívánt területre. Használatkor én éreztem egy kissé bizsergető,mentolos hatást,de abszolút nem volt kellemetlen.A kiszerelése nem nagy,mindössze 7 ml, ezért is leszek kíváncsi,hogy mennyi ideig tart majd ki. Az ajakápoló hiarulonsavat tartalmaz,ami még teltebbé varázsolja az ajkakat,ezenkívűl sokkal puhább volt használat után az ajkam.Rúzs helyett szájfényként