Ugrás a fő tartalomra

Írónők véleménye a pdf könyvekről! #2

Sziasztok! Ebben a bejegyzésben kicsit kifejteném a véleményemet az illegális könyv letöltésekről illetve 4 írónő véleményét szintén elolvashatjátok!  Nem ez lesz az egyetlen ilyen témájú bejegyzés hamarosan hozom a 3.kört! :)

Véleményem:

Én teljes mértékben elítélem a pdf  könyveket hiszen egy író nem azért dolgozik,hogy a könyveit ingyen feltegyék a netre,hogy bárki elolvassa.Persze én azt is megértem ha valaki nem tudja megvenni az adott könyvet,de ebben az esetben ott van a könyvtár. Szerintem marhára nem esik jól az íróknak,hogy valaki csak úgy feltölti ingyen a könyvüket. Valamint a pdf könyvek sértik a szerzői jogokat hiszen elvileg nem lehetne terjeszteni. És vannak olyan esetek is,hogy kiadják egy sorozat 1 részét,de nem folytatják pedig nagy rá az érdeklődés.Ez azért van mert egy csomóan nem veszik a könyvet inkább letöltik. Szóval szerintem nem érdemes pdf könyvet olvasni. :) A feltöltés pedig büntetendő. :)





ÍRÓK véleménye:

Róbert Katalin:Az internetre felkerülő, ingyen megosztott könyvek kérdése viszonylag újkeletű szerzői probléma – részben az ebook terjedése, részben a kiszivárgó pdf-ek, részben a könyveket bescannelő „jótevők” okozzák. Valószínűleg sok ember tölt le filmet, zenét, akár könyvet is – tehát a témáról szinte senki sem tud kívülről véleményt mondani. Úgy tenni, mintha én soha, semmit sem töltöttem volna le, elég hamis lenne. Mégsem lehet vállat vonni utána.
Sokan úgy gondolják, a szerző örüljön, hogy több emberhez jut el a műve – és ez tényleg öröm. Minden egyes új olvasó öröm, akár csak elolvasta, akár ismerősöknek ajánlja, akár véleményezi is a molyon vagy bárhol a regényt. Közben, mivel én évekig publikáltam interneten (fanficeket, ingyen), még közelebb áll hozzám az ingyen elérhető történetek gondolata.
Csak éppen a különbség az, hogy míg egy fanficet írni hobbi, szórakozás és szórakoztatás, addig egy regény mindezek mellett üzleti tevékenység is. Nekem, mint szerzőnek is az (hiszen ez a saját szellemi termékem, természetes, hogy kapok utána jogdíjat) és a kiadónak is az (hiszen már a kiszivárgó pdf mögött is sok órányi, kifizetett munka áll). Mivel ma Magyarországon csak keveseknek sikerül megélni az írásból, nyilván mind dolgozunk is, mégsem mindegy, hogy hányan veszik meg az ember könyvét – szerintem ez racionálisan belátható.
Tudom, hogy az ember sokkal több könyvet szeretne elolvasni, mint amennyit meg tud venni. Ismerem az érzést. Nyomasztó. Ugyanakkor érdemes átgondolni, hogy egy ruhaboltban sem mondod azt, hogy örüljenek neki, hogy te felveszed a ruhájukat, de fizetni nem fogsz, hanem belátod, hogy csak azt hordhatod, amit meg is vettél. Vagy egy étteremben nem jelented be, hogy azért főzték meg azt az ételt, hogy megedd, miért nem örülnek, ahelyett, hogy pénzt várnának érte? Mert ez üzlet. Ahogy a könyvkiadás is az.
Szóval akkor miért más egy könyv? Miért ér kevesebbet olyan emberek számára, akik elvileg szeretik a könyveket? Érdemes ezen elgondolkozni.
Persze mindig is többen olvastak el egy könyvet, mint ahányan megvették, hiszen kölcsön is szokás adni könyveket, léteznek könyvtárak is – ez teljesen természetes. Ugyanakkor tényleg érdemes végiggondolni, hogy ha az ember elolvasott egy kölcsönkapott (letöltött) könyvet, és még tetszett is neki, mit tehet ezután az íróért. Hagyhat véleményt. Ha nagyon szerette, megveheti magának, esetleg ajándékba egy ismerősének. Mesélhet róla másoknak, hátha kedvet kapnak, és megveszik. Hírét viheti. Ettől nem lesz olyan, mintha megvette volna, de mégis tett valamit a könyvért, a kiadóért, és azért, hogy más kötetek is megjelenjenek a szerzőtől.
A letölthető könyv nem „jár”. A döntés során, hogy valamit letöltünk, érdemes tudni, hogy ezzel megrövidítünk embereket. Ezt vállalni kell. És át kell gondolni, hogy mit tehetünk „cserébe”.



Kalapos Éva: nehéz ez a pdf-ügy, mert egyrészről egy író nyilván örül, ha a könyvei sok
emberhez eljutnak, és erre a letöltés is egy releváns módszer, másrészről viszont illegális a
dolog, és sajnos a letöltő engem károsít meg a tettével.frown hangulatjel Persze a kiadót is, de a szerzőt is,
 aki a könyvei eladásából él. Nem is beszélve arról, mennyivel jobb egy illatos papírkönyvet
 a kezembe fogni, mint egy monitor előtt hunyorogni... legalábbis nekem. 
slightsmile hangulatjelTudom, hogy a
könyvek drágák, de én személy szerint inkább más dolgokról mondok le, hogy űmegvehessem őket, előbb veszek pl. könyvet, mint új ruhát, szóval a legális és etikus
verzió megoldható, csak persze áldozatot kell hozni érte, mint mindenért, ami igazán jó az életben.





Helena Silence:
  • Nekem kettős érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Miközben írok, igyekszem olvasói szemmel nézni a történetet. Hogy tetszeni fog neki? Nem túl unalmas? Nem túl véres? Ez most elég romantikus pillanat?


A könyvek letöltésében is igyekszem megérteni mindkét oldal szerepét. Tény, hogy vannak olyan olvasók, akik izgatottan várják egy könyv megjelenését, és amikor meglátják a lehetőséget a letöltésre, nem haboznak, mert vagy nincs elég pénzük rá, vagy pedig nincs lehetőségük/kedvük a könyvtárból kivenni. Az új megjelenésű könyvek halálát okozhatják ezek az olvasók, hiszen minden egyes letöltéssel a könyv árával megkárosítják részben az írót, részben a kiadót. Igen, ez tulajdonképpen tényleg lopás, ahogy a filmletöltések esetében is, de valljuk be, nagyon sokan töltik le ma is azokat a titokban, a moziterem sötétjében felvett filmeket, amik egyre jobb minőségben kerülnek fel a netre. Miért ne tennék ezt meg egy könyvvel is?

Szerintem az a legnagyobb baj, hogy az illető, aki megteszi, mint minden "tolvaj", csak a terméket látja maga előtt. Adott egy dolog, amit minél előbb meg akar szerezni, amit annyira szeretne, hogy az sem érdekli, hogy esetleg másmilyen módon (számítógépen vagy e-könyv olvasón olvasva), akár rosszabb minőségben (pl. elütések begépelés esetén vagy fotózott könyvoldalak) lehet az övé. Előtte van, hát elveszi.

"Tolvajunk" nem gondol a magyar íróra sem, aki ugyanolyan, mint a naponta az utcán vele szembejövő több száz ember. Ugyanúgy álmai, vágyai vannak, éppen az, hogy megjelenhessen a könyve, amelyet egyrészt talán szeretni fognak az olvasók, másrészt a több éves munkájáért, a megjelenést körülvevő idegeskedésért és minden egyébért, ami miatt nem tudott aludni éjszakánként, részesül némi jutalékban is az eladott példányszámok után. Esetleg ebből az összegből akarja megalapozni a jövőjét.

Ha a magyar példánál maradunk, "tolvajunk" a letöltés közben nem fog a magyar kiadóra gondolni, aki hatalmas kockázatot vállalt be egy elsőkönyves, kezdő magyar íróval, és miután a könyv a megjelenést követő második hónapban felkerül a netre, már kétszer meggondolja, hogy a következő könyvét érdemes lesz-e megjelentetni.
De amint világossá válik, hogy arctalan, "elsőkéntfeltöltő tolvajunk" miatt a kiadó esetleg nem jelenteti meg a következő könyvét, ráadásul az eladások is drasztikusan visszaesnek, írónk rájön, hogy őt bizony meglopták és rútul ki is szúrtak vele, ráadásul még azt sem tudja, hogy kit hibáztathat érte. Csalódik a világban. Esetleg abba is hagyja az írást. Megtörténhet.Megakadályozni sajnos nem lehet, hiszen, ami egyszer felkerült a netre, azt csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet leszedni.Talán ha minden arctalan "tolvaj" elgondolkodna egy pillanatra, mielőtt a könyv feltöltése vagy a letöltése gombra kattint, újraélesztené valaki álmát vagy csak szimplán nyugodt lelkiismerettel aludhatna el, hogy aznap sem tett tönkre semmi jót.

Borsa Brown:Na szóval. Mivel ebből élek, nyilván zavar, de nem mondanám, hogy frusztrál. Van egy tapasztalatom ezzel kapcsolatban...vagyis több is! Az egyik, hogy hiába zavar, hiába tesz ellene akárki is, úgyis letöltik, és nem vagyok álszent sem, hiszen én is szedtem már így le könyvet. Mea culpa... De!!!! Rengeteg visszaigazolást kaptam már arra, hogy sokan, akik letöltenek egy könyvet, azt később meg is veszik papírformában. Már ha tetszik nekik. Na! Nálam ez a cél! Tetsszen annyira az olvasónak, hogy érezze, megtisztel azzal, hogy megveszi a könyvemet, és úgy is elolvassa. Mert azért azt tudjuk, az egy egészen más érzés! :) A könyv!! Most a könyvhéten beszélgettem erről egy hölggyel, aki bevallotta, ő minden könyvemet letöltötte, de azért jött most ki, hogy megismerjen, és megvegye a papírkönyveket is .Egyáltalán nem éreztem dühöt iránta. Sőt. Azt hiszem talán igazi hódításnak, sikernek vélem az ilyet. Ha ebben a nehéz világban valaki a pénzét és a szabadidejét az én könyvem vásárlására, olvasására költi-tölti, az számomra megtiszteltetés. Ettől függetlenül ez a könyvpiacon törvénytelen, és egy álló háború, de én mindig is a béke híve voltam. Jó olvasást mindenkinek! <3





Köszönöm,hogy elolvastátok!



Megjegyzések

  1. Szia! Felkeresed az írónőket és úgy kéred ki a véleményüket, vagy hogy? előre is köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia.Igen felkeresetem őket,de sajnos nem személyesen hanem ,,csak'' facebookon :)

      Törlés
  2. A helyzet az, hogy mi a garancia arra, hogy azt a könyvet, amit amúgy pdf-ben elolvas, nem ajánlja valakinek esetleg nem veszi meg ajándékba? a másik dolog meg...hogy ha egyszer nem tud arról, hogy egyáltalán létezik az a könyv, akkor hoógyan értesül róla? A harmadik dolog, hogy ki tudja, nem vesz-e zsákbamacskát, nem tetszik neki és attól fogva nem is olvas valamilyen típusú műveket, vagy valamilyen kiadótól...ilyesmi...

    VálaszTörlés
  3. szerintem ezt a könyvtáras dolgot azért még egyszer át kéne gondolnod, mert jó ha egy mai író könyve, amit egy hónapja adtak ki, minden könyvtárban EGY példányban bent van akár FÉL vagy EGY év után. a pdf-eket elítélni butaság, mert mint ahogy gondolom te is töltesz le zenéket vagy filmeket, ezáltal te se vagy jobb mint aki a könyveket tölti le. lehet szidni az ingyenélőket, de légyszíves gondolkodj el a magyarországi mai minimálbéreket és az ehhez viszonyított könyvárakat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljes mértékben egyetértek veled! Ahol én élek (Románia) hiába vannak magyar könyvtárak, egyszerűen nem lehet bennük mostani könyveket találni. Mindenféle ilyen-olyan régi könyv van, de mostani? Nem is éri meg keresni, mert nem telik a könyvtárnak ilyenekre.
      Én úgy vagyok a dologgal, hogy ha már fennvan pdf-ben akkor elolvasom ingyen, aztán meg, ha tetszett annyira, hogy 40-50 lejt (3000-4000 forintot) kiadjak érte, akkor megveszem. Nem egy, nem kettő könyvet vettem meg úgy, hogy előbb elolvastam ingyen és utána megvettem mert annyira imádtam, hogy akartam, hogy ottlegyen a polcomon.
      Azokat az írókat, akik hatalmas hisztit csapnak ebből valahogy mindig ellenszenvesebbnek tartottam. Tény, hogy az ingyenes letöltésekkel károsulnak, de azért az is durva, hogy mennyibe kerül egy-egy könyvük...

      Törlés
    2. Az teljesen jó,hogy megveszed utána,ha tetszik,viszont ezért nem kell elítélni az írókat mivel nekik ez nagyon rossz,hogy valaki feltölti a netre a könyvét és ezért nem veszik,és ezért nem lesz munkája bármilyen jó könyvet is ír...

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elle Kennedy:The Deal [Értékelés]

Sziasztok! A mai napon Elle Kennedy:The Deal című könyvéről olvashatjátok a véleményemet! Fülszöveg: A lány egyezséget köt a fősuli rosszfiújával… Hannah Wells végre talált valakit, aki megdobogtatja a szívét. Bár az élet más területein magabiztosan mozog, a szex és a csábítás nem éppen erős oldala. Ha fel akarja hívni magára a kiszemelt srác figyelmét, ki kell lépnie a komfortzónájából, és elérni, hogy észrevegyék …még ha ezért korrepetálnia kell is a hokicsapat idegesítő, gyerekes és beképzelt kapitányát egy álrandiért cserébe. …ami jobban sül el, mint remélte. Garrett Graham egyetlen álma, hogy a diploma után profi hokijátékos legyen, de a zuhanó tanulmányi eredménye miatt mindent elveszíthet, amiért eddig olyan keményen dolgozott. Ha a csapatban maradás ára, hogy segít egy cinikus csajnak féltékennyé tenni egy srácot, hát legyen. De amikor egy váratlan csók életük legvadabb szexébe torkollik, Garrett hirtelen ráébred, hogy a szerep, amit játszik, nem neki való. Most már

Interjú:Lakatos Levente gondolatai az illegális könyv letöltésekről

Sziasztok! Ma egy interjút olvashattok Lakatos Leventével aki az illegális könyv letöltésekről fog beszélni. Levente könyveit IDE  kattintva tudjátok megvenni. Mi a véleményed az illegális könyv letöltésről? Azt hiszem, hogy a legtöbb illegális könyvletöltő azt sem tudja, hogy amit csinál, az nincsen rendjén. Sokan legalábbis meglepődnek, ha rájönnek: attól, hogy egy könyv digitális formában is megjelenik, még nem ingyenes. Hogy is lehetne az? Egy könyv legalább egy író munkája, ő azzal dolgozott. A kiadói háttérről már nem is beszélve. A világon senki nem dolgozik ingyen, hiszen a pénzből veszünk ennivalót és senki nem tűri, ha ellopják a munkáját. Az írók az esetek nagy részében eladás után kapják a jogdíjukat, tehát minden egyes illegálisan olvasott könyv koporsószegként értelmezhető. Ha szereted az írót, de illegálisan olvasod, például azt kockáztatod, hogy a kiadó a csökkenő eladások miatt nem fogja a következő könyvét megjelentetni. Illetve könnyen megeshet, hogy a kedvelt sz

Pharma Hyaluron Volumennövelő ajakápoló - Rosé

Sziasztok! Bizonyára sokan láthattátok az Instagram oldalamon,hogy érkezett a Naturproduktól múlt héten egy különleges ajakápoló. Erről olvashatjátok most a beszámolómat. Az ajakápoló 2 színben kapható, Rose illetve Marsalában. Én a Rosét választottam,hozzám az a szín közelebb áll. Sosem volt még hasonló ajakápolóm,így kíváncsian vártam,hogy mi lesz az eredménye,vagy egyáltalán lesz-e,de szerencsére az utóbbi történt. Naponta 2-szer ajánlott/érdemes felvinni az ajkakra kézzel vagy a szivacsos aplikátor segítségével,de az utóbbi egyszerűbb és praktikusabb. Az ajakápoló feje szivacsos aplikátor,így könnyen fel lehet vinni,a kívánt területre. Használatkor én éreztem egy kissé bizsergető,mentolos hatást,de abszolút nem volt kellemetlen.A kiszerelése nem nagy,mindössze 7 ml, ezért is leszek kíváncsi,hogy mennyi ideig tart majd ki. Az ajakápoló hiarulonsavat tartalmaz,ami még teltebbé varázsolja az ajkakat,ezenkívűl sokkal puhább volt használat után az ajkam.Rúzs helyett szájfényként