Blake Crouch:Véres Arany [Értékelés]

Sziasztok! A mai napon Blake Crouch:Véres Arany című könyvéről olvashatjátok a véleményemet!
Köszönöm az Agave Kiadónak,hogy elolvashattam!

Fülszöveg:
1893 karácsonyán az aranybányászatról ismert Abandon városában minden férfi, nő és gyermek nyom nélkül eltűnt. A vagyontárgyaik érintetlenek maradtak, az ételeik megfagytak az üres faházakban — és ami a legfurább: a maradványaik soha nem kerültek elő. Azóta, egyes szóbeszédek szerint a területet kísértetek lakják.
2009-ben egy történelemprofesszor, az újságíró lánya és két idegenvezető az eltűnt város felkutatására indul, hogy fényt derítsenek arra, mi is történt valójában. Nem sokkal előttük egy másik expedíció már kísérletet tett erre, azonban a csapat tagjai soha nem tértek vissza. Hamarosan nekik is szembe kell nézniük a lehetetlennel: a hóviharban, legalább 30 kilométernyire elvágva a civilizációtól nincsenek egyedül, és a múlt mindennél szörnyűbb módon van jelen.
Blake Crouch e korai regényével érdemelte ki először, hogy Stephen Kinghez hasonlítsák, majd később a Wayward Pines-trilógiával betonozta be a nevét a modern thriller műfajának legnagyobbjai közé.
Értékelés:

A történet két idősíkon fut. Az első 1893 karácsony környékének napjai  az Elveszett Városban, a másik 2009 amikor is egy kutatócsapat elindul, hogy megkeresse az Elveszett Várost és ott felvételeket készítsenek az esetleges paranormális jelenségekről, illetve talán választ kapnak mi is történt ott 1893. karácsonyának környékén, amikor is a város minden lakosa nyom nélkül eltűnt.Ez a hivatalos szöveg , ami alapján a  csapat engedélyt kap, hogy egyáltalán beléphessenek a hátborzongató helyre. Nos az igazság egy kicsit más lesz. Az biztos, hogy a fentebb említett város nem az a hely, ahol az ember egy wellness hétvégét tervezne eltölteni. Még fénykorában is csak háromféle ember költözött ide.Az első típusú aki valahonnét menekült és el akart itt bújni, a második típusba tartozók a szerencséjüket akarták itt megcsinálni az arannyal, a harmadik féle ember az volt, aki a második típusú után jött. Általában mind megbánta, hogy így tett. Aki időben észbekapott, még meg tudott innen pattanni, de aki 1893 karácsonyát itt töltötte, mind nagyon ráfázott. Szó szerint is, mert a hely rettenetesen hideg, szeles , barátságtalan.... Halálos....
Miközben megismerkedünk a város kevés lakosával és az okkal, ami megmagyarázza mit is keresnek itt, visszarepülünk a vadnyugat világába és ez nekem nagyon tetszett. Olyan, mint egy régi western film. Az  író annyira szemléletesen ír, hogy szinte filmként pereg az egész. Ez természetesen a másik idősíkban folyó történetre is igaz. A két szál  összekapcsolódik mert bár nem egy időben , de ugyanazokon a helyeken történnek az események. Sőt! vannak szereplők akikkel hasonló dolgok történnek csak éppen 116 év különbséggel. Nagyon profi az egész ! És izgalmas  ! A jelenben játszódó rész szereplői nem igazán olyanok, amilyeneknek először gondolnánk. Senkiben sem lehet igazán megbízni. Kivételt képez Abigail a főszerepló és a házaspár, aki a fényképezés kedvéért megy a túrára. Abigail-t apja hívta el , aki ugyancsak a csapat tagja, nem mellékesen Elveszett Város szakértő- több könyv, tanulmány írója, megszállottan keresi a választ mi is történt ott valójában. Bár 4 éves korában elhagyta lányát és annak anyját és azóta a fülét sem billegette feléjük , most felajánlja lányának tartson vele erre a expedícióra és írjon róla egy beszámolót az ujság számára. Biztosította róla ,hogy nem mindennapi cikk lesz . Abigail vonakodva fogadja el az ajánlatot, hiszen rettentő mérges az apjára , aki ezeddig fel sem vette vele a kapcsolatot. De most találkoznak...És ez mindkettőjük sorsát megpecsételi. Emmet és June érzi a szellemvilágot és azok lakóit fényképeken próbálják megjeleníteni. Ezért tartanak a városba. Egy jóindulatú, nagyon kedves házaspárt ismerünk meg bennük. Aztán a vezetők, Scott és segédje Jerrod. Őket is meg és ki fogjuk ismerni.  Az út nehéz és fárasztó a városig. Útjukat nehezíti, hogy egy hóvihar jön és ez döntésre kényszeríti őket: vagy visszafordulnak és jövőre újra próbálkoznak engedélyt kérni a látogatásra , vagy elérik a várost és elvégzik amiért jöttek. Természetesen a B verzió nyer, tovább mennek... És akkor olyan vár  rájuk , amire senki sem számított közülük. Innentől letehetetlen a könyv. Párhuzamosan tudjuk meg hogy alakul jelenlegi szereplőink sorsa és ismerjük meg mi is történt régen a város lakosaival. Nem tudom melyik kegyetlenebb. Azt majd mindenki eldönti. Az biztos, hogy nagyon izgalmas, tényleg olyan mintha filmet néztem volna. És véres. Senkiben sem lehet megbízni. Egy percre sem unalmas . 
Nagyon ajánlom mindenkinek aki szereti az izgalmas történeteket, de azért azt elárulom, hogy aki szellemekre és miszticizmusra vágyik , az csalódni fog. Itt nem a szellemektől kell tartani... !
Nem elhanyagolandó, hogy nagyon szép helyen játszódik a történet. Több ezer méter magas hegyek között járunk, hegyi tavak, barlangok közt és bent. Biztos vagyok benne, gyönyörú lehet .Csak nagyon hideg! és végzetes. 
Nagyon jó a könyv és nagyon jó a borítója is a történetek ismeretében. És nagyon jó, hogy Agave Kiadó kiadta és még ennél is jobb , hogy elolvashattam.! Köszönöm ezúton is !  Blake Crouch-tól még ezidáig nem olvastam, de ez most megadta a löketet, hogy változtassak ezen.
.Tanulság: mindenki jól gondolja meg kivel és hová megy túrára ..! Jó olvasást !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ilyen volt Shawn Mendesre tombolni /Avagy a 2018-as Sziget/

BubbleBook unboxing!

MybooKz UNBOXING