Ugrás a fő tartalomra

Samuel Bjørk:Őzike [Értékelés]

Sziasztok! Most Samuel Bjork: Őzike című könyvéről olvashatjátok az értékelésemet! Köszönöm a kiadónak,hogy elolvashattam!

Fülszöveg:
Karácsony estéjén egy idős férfi vezet a hegyek között. Egyszer csak feltűnik valami az úton a sötétben, a férfinak épphogy sikerül lefékeznie. A kocsi előtt a hófúvásban egy kisfiú áll elkékült szájjal. Őzagancsot visel a fején.
Tizennégy évvel később fiatal lány holttestére bukkannak az egyik hegyi tóban. A lány
balettruhát visel. A parton egy fényképezőgépet találnak felállítva. A helyszínen előkerül
az Oroszlánszívű testvérek című meseregény egyik kitépett lapja.

Mia Krügert továbbra is kínozza ikertestvére halála. Holger Munch fizetés
nélküli szabadságot vesz ki, hogy gondját viselje balesetet szenvedett lányának. Egy nyomozónak azonban nem lehet magánélete. Egy különös ügy egyiküket sem hagyja nyugodni. Arról azonban sejtelmük sincs, hogy hamarosan mivel találják magukat szemben.
Samuel Bjorköt első krimije, a Magányos utazó tette népszerűvé világszerte. A regényt mintegy harminc országban kiadták. A folytatás, A bagoly röpte szintén sikerkönyv lett.

Információk a könyvről:
Kiadó:Athenaeum
Kiadási Év:2018
Oldalszám:350
Fordította:Papolczy Péter

Értékelés:

Samuel Bjork harmadik regényét olvashattam el 2019 évben először. Évkezdésnek remek volt! .Ismét egy olyan krimit kaptam tőle amilyent már el is várok, hogy kapjak.
A nyomozócsoport tagjai ismerősek.Nekem egytől egyik szimpatikus. Mind másért. Kedvencem a számítógépek mestere : Gabriel. Tetszik, ahogy a volt hacker átalakul a rend őrévé . De itt van Ludvig és Curry is és persze a két főnyomozó.  Az előző két regényben megismert csapatnak egy újabb gyilkost kell megtalálnia.És ez egy újabb sorozatgyilkos.
Az első áldozat egy fiatal balerina Vivian Berg. Egy mindentől távoli tó vizében találják holtan teljes balerina öltözetben. És nem sokkal a fiatal lány után megtalálják a következő holttestet is. Ezúttal egy fiatalembert, neve  Kurt Wang.
Ez a gyilkos  is hagy maga után jeleket, kódolt üzeneteket és számokat . Minden áldozat mellett van egy fényképezőgép aminek a lencséjébe egy szám van bele karcolva. Hogy mit jelölnek a számok, és mi alapján válogatja ki az áldozatait, csak találgatják. Látszólag semmi kapcsolat nincs közöttük. És látszólag egyikük sem állt ellen a gyilkosnak. Mintha önként mentek volna a halálba.
A különleges nyomozócsapat tanácstalan .És mi olvasók is szinte végig azok maradunk. Aztán Miának megint megérzései lesznek egyes személyekkel, helyszínekkel kapcsolatban. Holdfény Mia. A gyönyörű és nagyon tehetséges nyomozónő.Akinek a magánélete nagyon nyomorult. Még mindig nem tudja elengedni a halott húgát. Még mindig vágyik rá, hogy vele lehessen. De már nem iszik. De a fogadalmát nem könnyű betartania, főként, ha ilyen üggyel kerül kapcsolatba. Hiszen legjobb ötletei mindig akkor jöttek, amikor egy bár eldugott sarkában egy korsó sör és egy Jäger mellett a papírjai és jegyzetei fölött gondolkozhatott az aktuális ügyön. Egy ilyen - csak alkohol mentes - este valaki aztán leül az asztalához és  újabb információkhoz juttatja ikertestvérét illetve egyik kedves kollégáját illetően. Már nem csak a gyilkost keresi Mia, hanem egy titokzatos nőt is.
Munch élete sem könnyű. Lánya még mindig nem épült fel sérüléseiből. Hogy hogyan szerezte azokat azt a sorozat előző kötetéből a Bagoly röptéből ismerhetjük meg. Ebből is látszik, hogy a két ügy között nem sok idő telt el. Szóval oslói rendőrségnek rendesen kijár a beteg elmékből.
De ! Mivel profi a csapat ezért meg fogják találni a tettest. Nagyon tetszett, hogy a megoldásra tulajdonképpen ki, illetve kik is jöttek rá... Természetesen nem fogom elárulni.
Van még valaki, akit meg szeretnék említeni és akivel már előzőleg is találkoztunk és most fontos szerepet kap : az újságíró Ronning. Sosem kedveltem. Most sem sikerült szimpatikussá válnia.
De jó, hogy itt volt! A történet több szálon fut, és a nyomozás mellett más irányban is szerzünk új információkat. Főként a szereplők magánéletével kapcsolatban.
A könyv mindvégig lebilincselt. Izgalmas, letehetetlen. Az író nagyon magasra tette a mércét az előző köteteivel .Nem könnyű ezt űberelni.  Hogy sikerült e vagy sem , azt mindenki eldöntheti. Nekem maradt némi hiányérzet a végével kapcsolatban, bár elég csattanósra sikerült be kell ismerni. nekem még belefért volna a végéhez több magyarázat.
De mindenképpen élvezetes volt. Akár önmagában is, hiszen annyi visszautalás van az eddig történtekre, hogy aki nem olvasta azokat is megtudja mik történtek a szereplőkkel. A könyv végén még arra is lesz gondja az írónak, hogy elbizonytalanítson bennünket a folytatást illetően. Bár lehet, hogy egy kis vérfrissités nem ártana sem neki, sem a szereplőknek, sem nekünk olvasóknak.
Krimirajongóknak feltétlenül ajánlom mint mondtam akár önálló könyvként is.

Ha megvásárolnád:https://www.lira.hu/hu/jcbs/139470290

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elle Kennedy:The Deal [Értékelés]

Sziasztok! A mai napon Elle Kennedy:The Deal című könyvéről olvashatjátok a véleményemet! Fülszöveg: A lány egyezséget köt a fősuli rosszfiújával… Hannah Wells végre talált valakit, aki megdobogtatja a szívét. Bár az élet más területein magabiztosan mozog, a szex és a csábítás nem éppen erős oldala. Ha fel akarja hívni magára a kiszemelt srác figyelmét, ki kell lépnie a komfortzónájából, és elérni, hogy észrevegyék …még ha ezért korrepetálnia kell is a hokicsapat idegesítő, gyerekes és beképzelt kapitányát egy álrandiért cserébe. …ami jobban sül el, mint remélte. Garrett Graham egyetlen álma, hogy a diploma után profi hokijátékos legyen, de a zuhanó tanulmányi eredménye miatt mindent elveszíthet, amiért eddig olyan keményen dolgozott. Ha a csapatban maradás ára, hogy segít egy cinikus csajnak féltékennyé tenni egy srácot, hát legyen. De amikor egy váratlan csók életük legvadabb szexébe torkollik, Garrett hirtelen ráébred, hogy a szerep, amit játszik, nem neki való. Most már

Interjú:Lakatos Levente gondolatai az illegális könyv letöltésekről

Sziasztok! Ma egy interjút olvashattok Lakatos Leventével aki az illegális könyv letöltésekről fog beszélni. Levente könyveit IDE  kattintva tudjátok megvenni. Mi a véleményed az illegális könyv letöltésről? Azt hiszem, hogy a legtöbb illegális könyvletöltő azt sem tudja, hogy amit csinál, az nincsen rendjén. Sokan legalábbis meglepődnek, ha rájönnek: attól, hogy egy könyv digitális formában is megjelenik, még nem ingyenes. Hogy is lehetne az? Egy könyv legalább egy író munkája, ő azzal dolgozott. A kiadói háttérről már nem is beszélve. A világon senki nem dolgozik ingyen, hiszen a pénzből veszünk ennivalót és senki nem tűri, ha ellopják a munkáját. Az írók az esetek nagy részében eladás után kapják a jogdíjukat, tehát minden egyes illegálisan olvasott könyv koporsószegként értelmezhető. Ha szereted az írót, de illegálisan olvasod, például azt kockáztatod, hogy a kiadó a csökkenő eladások miatt nem fogja a következő könyvét megjelentetni. Illetve könnyen megeshet, hogy a kedvelt sz

Dr.Cserjési Petra:Halott Barátnők [Értékelés]

Sziasztok! Ma Dr. Cserjési Petra:Halott Barátnők című könyvéről olvashatjátok az értékelésemet! Fülszöveg:   Öt hulla. Egy tetthely. Egy közös pont. Vagy mégsem? Egy átlagosnak induló napon, a szennyvíztelepen öt női holttestet találnak. Látszólag egyetlen közös ponttal: Lolával. Az ügy felgöngyölítését láthatatlan erők gátolják, így az lezáratlanul már-már a feledés homályába merül. Két év után, a váratlan helyről érkező bizonyítéknak köszönhetően, az ifjú nyomozónő új főnökétől kap egy esélyt, hogy utána járjon a rejtélynek. Vajon választ kap élete egyik legfontosabb kérdésre? Ki gyilkolta meg a legjobb barátnőit? Ahogy titokzatos segítőjével egyre mélyebbre ásnak, úgy derül ki, hogy mindenkinek vannak titkai, amiket elrejtene a világ elől és, hogy valójában senki sem egészen az, akinek látszik… Lesz, akinek fontosabb az igazság, mint a titkok megőrzése? Vagy mindenki a saját érdekeit helyezi előtérbe? Te mit tennél? Dr. Cserjési Petra regényében egy szövevényes történe